Příběh mé dcery Kristýnky a její skoliózy

Jak jsem slíbila, ráda bych se s  Vámi podělila o příběh mé dcery Kristýnky. 


Když bylo Kristýnce 13 let, šly jsme na běžnou preventivní prohlídku, na které nám paní doktorka  řekla, že Kristýnka prospívá jak má, a že je vše v pořádku. Podotýkám, že to bylo hned začátkem letních prázdnin. Jenže  během prázdnin a následujících asi 6 měsíců Kristýnka vyrostla o 13 cm a vzhledem k tomu, že neměla téměř žádné svaly na zádech a kolem páteře, páteř na tento rychlý vzrůst reagovala vybočením. Všimla jsem si dokonce i toho, že ve spodní části zad se udělal „hrb“, tzv. paravertebrální val. Prvně naše cesta po tomto zjištění mířila k obvodní lékařce. Ta mi potvrdila, že se pravděpodobně jedná o skoliózu. Poslala nás na ortopedii, kde nám udělali rentgen páteře.


Diagnóza zněla skolióza 11°Cobba v hrudní a 13°Cobba v bederní páteři. Začaly jsme docházet na rehabilitace a k tomu cvičily doma s tím, že prý to takto stačí. Bohužel jsem v té době neměla takové znalosti těla jako nyní, důvěřovala jsem lékařům a s Kristýnkou jsem cvičila sérii předepsaných cviků. Po půl roce na kontrole se stav zhoršil na 13°Cobba v hrudní a 15°Cobba v bederní páteři a tak Kristýnka musela více cvičit. Po dalším půl roce se opět stav páteře zhoršil, a to na 15°Coba v hrudní a 17° v bederní části. Poté nás paní doktorka odeslala na specializované pracoviště v Motole. Tam nám byl doporučen svalový plastový korzet, který by měl prý celou situaci zlepšit. Stále věřící v léčbu lékařů a ze strachu o dceru, jsem přistoupila na nošení tohoto korzetu (opět s neznalostí, jak doopravdy funguje lidské tělo a jeho svaly). Nastaly nám ne příliš pěkné chvíle. Ze začátku se Kristýnka za korzet styděla, takže jej začala nosit pouze doma a i přes to měla docela bolesti. Korzet ji způsoboval otlaky a zkrátka nošení korzetu bylo provázeno bolestivostí. Po dalším půl roce jsme jely opět na kontrolu. Ovšem mé zjištění, že se stav opět zhoršil, jsem velmi těžce nesla a snažila se od lékaře dostat vysvětlení, jak je to možné? Odpověď byla prostá, prý ho nenosíme tak, jak by dcera měla! Dostala nařízenou celodenní korzetoterapii s tím, že za půl roku opět kontrola. Zapomněla jsem uvést, že se stav zhoršil na 21°Coba v hrudní a 23°Coba v bederní části.


S Kristýnkou jsem začala více cvičit. Sama již dostala strach a korzet nosila jak ve škole, tak doma. Stále si však stěžovala na bolesti zad. Měla docela velké otlaky, ale korzet nám byl vždy nějak upraven, aby se to zlepšilo a netlačilo to tak. Po dalším půl roce jsme byly opět na kontrole a když se stav opět zhoršil na 25°Coba v hrudní a 27°Coba v bederní páteři, tak jsem začínala propadat panice. S takto rychle rozvíjejícím se zhoršením nám bylo řečeno, že by se mohlo uvažovat o operaci. Když jsem se opět lékaře ptala, jak je možné, že nastalo takové zhoršení, když korzet nosí poctivě, cvičí, jezdíme na rehabilitace, tak nám bylo řečeno, že v korzetu musí i spát!!! Tak to bylo dost i na mě!!!


Ale vše se začalo obracet k lepšímu, když jsme se dostaly do rukou jiné rehabilitační pracovnice, která Kristýnce ukázala SM-systém a pár základních cviků. Kristýnku cvičení bavilo, jelikož to nebyla pro ni taková nuda a první výsledky byly v tom, že ji asi po měsíci cvičení přestaly bolet záda. Měla jsem opravdu velikou radost. V té době jela také do lázní, kde také cvičili SM-systém a různě rehabilitovali. Když Kristýnka přijela z lázní, tak se cítila lépe. V hrudní oblasti se ji značně zlepšil „hrb“ a tak jsem začala pátrat po tom, co je to vlastně ten SM-systém???


Zaradovala jsem se, jupí, mám štěstí, asi za měsíc probíhal v Praze kurz SM-systému na skoliózu pro rodiče s dětmi. Hned jsem se přihlásila na 4 denní kurz a podvědomě tušila, že se dozvím něco, co mi otevře oči. Setkání s panem doktorem Smíškem bylo úžasné, konečně jsem pochopila, proč se Kristýnka v korzetu stále zhoršovala. Dozvěděla jsem se, že má velmi oslabené zádové svaly, které nefungují jak by měly a navíc v korzetu se neposilovaly, ba naopak, ochabovaly a tudíž páteř nemělo co držet. Cvičení nás obě nadchlo. Po 4 náročných dnech jsem viděla, jak se pomalu zlepšuje držení Kristýnčina těla a hlavně záda ji nebolela a cítila se uvolněnější.


Metoda mě nadchla a byla jsem rozhodnuta v její léčbě pokračovat. Se znalostí pár základních cviků, a několika protahovacích cviků, jsem se začala dceři ještě více věnovat. Po kurzu Kristýnka plně odložila korzet, pravidelně cvičila a cítila se velice dobře. Po další kontrole v Motole, kdy jsme sice dostaly vynadáno, že korzet nenosí, ale křivka se vůbec nezhoršila, naopak se mírně zlepšila, jsem se rozhodla, že bych se o SM-systému chtěla dozvědět více. Jelikož principy této metody mi dávaly smysl, tak jsem se rozhodla, že se studiu budu věnovat intenzivně a sama se stanu lektorem této metody, abych ji mohla nabídnout svým klientům, kteří mají problémy s páteří.


Jelikož vše ráda sdílím se svou sestrou Pavlínou, podělila jsem se se všemi svými prožitky o SM – systému, kterou to samozřejmě také nadchlo a společně jsme od loňského listopadu intenzivně začaly studovat Lektora Metody Sm-systému.


A jak to dopadlo s Kristýnkou?


V květnu jsme byly na poslední kontrole v Motole, kde jsme dostaly opět vynadáno, že dcera korzet nenosí. Pan doktor se ale divil, že se stav nezhoršuje. Když jsem se ptala, jaké jsou hodnoty, bylo mi řečeno, že se to nijak nemění. To na jednu stranu bylo pro mě velkým zklamáním, ale na druhou stranu jsem viděla ten úžasný posun na Kristýnce, kdy se ji zlepšila nožní klenba, přestaly se jí vtáčet kotníky a kolena, přestala se hrbit, krásně se jí rozevřel hrudník, nevytahuje již ramena k uším, přestaly se ji vyhazovat ramena, a hlavně přestaly bolet kolena a kyčle. Jelikož naše vyšetření v Motele vždy probíhala tak, že se pan doktor na Kristýnku ani nepodíval, vše hodnotil jen z RTG snímků, rozhodla jsem se vyžádat si veškeré rentgenové snímky a byla rozhodnuta vše zkonzultovat na dalším kurzu. Ten shodou okolností probíhal následující víkend a byl věnován speciálně skolióze. Poprosila jsem naši lektorku, zda by se mi mohla podívat na veškeré snímky a říci mi, jestli se opravdu stav nemění. Když nám následující den lektorka ukazovala Rtg snímky a porovnávala je, měla jsem slzy v očích. Byly tam úžasné změny, pletenec ramenní se uvolnil, došlo k vyrovnání klíčních kostí, pánevní lopaty byly ve stejné výšce a křivka se zlepšila o 5°Cobba jak v hrudní, tak bederní oblasti. A to vše za pouhých 6 měsíců cvičení.


Léčba takovéto skoliotické křivky není otázkou týdnů, ani měsíců. Dle 30-leté zušenosti MUDr. Smíška, lze stav zlepšit při pravidelném cvičení a manuálních technikách do 3 let. Samozřejmostí zůstává celoživotní cvičení. Někomu se to může zdát náročné, ale zůstat vitální a pružný do vysokého věku a navíc bez bolestí, stojí za 20 minut cvičení denně!!!


A co je to vlastně Sm-systém??? Na to se můžete těšit v dalším článku.


Krásné podzimní dny,

Hanka a Pavlína





Komentáře

Pokud Vás článek zaujal, budeme rádi, pokud nám sdělíte Váš názor vložení příspěvku a nebo jeho sdílením na Facebooku.
Děkujeme.

  • od: Tereza
    SM systém je určitě super. Ale v tak velkých zakřiveních jako u mě, tj 60 stupňů, už nebylo jiné řešení než operace (ač někteří velcí optimisti tvrdili opak). Při předoperačním vyšetření mi dělali rentgen plic a zjistili počínající problémy se srdcem, páteř ho začala stlačovat. Ano, to je důsledek pokročilé skoliózy. Doktoři z různých oddělení se shodli, že jdu na operaci za 5 minut 12. Kristýnka naštěstí nemá velkou křivku a důsledným cvičením to jistě spraví. Kdo má větší smůlu a operace mu hrozí, tak vím, jak velkou odvahu potřebuje k tomu rozhodnutí, ale můžu říct, že já jsem za ten krok ráda. Koho by zajímalo, jak to kolem operace probíhá, může se podívat na můj příběh - skolistory.blogspot.com Hodně štěstí Kristýnce!
  • od: Eva
    Navštivte lázně Bludov. Rozumný přístup, se skoliozou bojujeme rok.
  • od: Šárka
    Děkuji za sdílení vašeho příběhu. My teď prožíváme take něco podobného. Mám v tom trochu zmatek, nevím, komu a čemu věřit. Dcera má skoliozu, na kterou se přišlo pozdě. Přes 3 roky s ní lítám po různých vyšetřeních a rehabilitacuch. O skolioze jsem ještě před 2 týdny nevěděla vůbec nic. Před 2 týdny ji totiž poprvé rentgenovali a zjistili zakřivení páteře 46 a 35 stupňů. Okamžitě indikovali operaci, do té doby korzet. Objevila jsem cvičení SM metodou a už přes týden cvičíme. Byly jsme i na klinice MUDr. Smiska, ale bylo to veliké zklamání. Závěr ani doporučení žádné, jen si ji paní doktorka pečlivě vyfotila... Budu ráda za jakéhokoliv další rady, vezmu si z toho, co můžu. Ráda bych se také dostala na kurz skoliózy k MUDr Smiskovi, ale žádný jsem nenašla. Objevila jsem jen jeden kurz, který vede, ale ten je na svalové řetězce... Budu moc ráda, když se mi ozvete. Předem moc děkuji
Stránka 1 z 1
Stránky: 1

Reakce na příspěvek

Jméno:
Text:
Potvrzovací kód: Opište text dvacetčtyři jako číslo:
HLAVNÍ MENU
VYHLEDÁVÁNÍ
AKTUALITY

Podrobný program 1. březnového bloku Kurzu akutní homeopatie pro domácí použití

19.3.2019
Program 1. bloku Kurzu akutní homeopatie pro domácí použití Sobota 23. března 2019 ...

23.1.2019
KONTAKT
HOMEOPATIE-MB
Hana Ševčíková
Jičínská 1134
293 01 Mladá Boleslav

IČ: 88330516
Tel. (+420) 606 681 227
E-mail:
zc.manzes@avokicvesacnah

PARTNEŘI WEBU